woensdag 2 februari 2011

Welterusten... Kleine Beer

Over een Kleine Beer die niet slapen wil 
Nog maar een lievelingsboek dan? Welterusten... Kleine Beer van Martin Waddell met illustraties van Barbara Firth is zo zoet! Het gaat over Grote Beer en Kleine Beer die elke dag samen in de sneeuw spelen. En aan het eind van de dag gaan ze moe naar hun hol en moet Kleine Beer SLAPEN! Zoals alle Kleine Beren. Maar deze Kleine Beer kan niet slapen. Hij kan niet slapen want hij is bang. 'Waarvoor ben je bang Kleine Beer?' 'Het is zo donker!' 'Donker, waar dan?' vroeg Grote Beer. 'Nou, overal,' zei Kleine Beer. Dus pakte Grote Beer het kleinste lantaarntje dat hij vinden kon en stak het aan.

En opnieuw deed Kleine Beer echt zijn best, maar het lukte gewoon niet. Hij kon niet slapen. Hetzelfde gesprek herhaalde zich en Grote Beer pakte een grotere lantaarn. Want inderdaad, het was wel erg donker achter in het hol.
En ja hoor, Kleine Beer deed er nu echt alles aan om in slaap te vallen. Maar nee, nog kon hij niet slapen. Hij was nog steed bang! Dus pakte Grote Beer de allergrootste lantaarn die hij vinden kon. Het was nu erg licht in het hol. Tevreden kroop Kleine Beer onder de dekens. Maar wat hij ook probeerde, slapen kon hij niet.

'Grote Beer, Grote Beer', roep ik dan! En Benjahmin: 'Ik kan niet slapen, ik ben bang.' 'Waarvoor ben je bang, Kleine Beer?' 'Het is zo donker!' 'Maar ik heb de allergrootste lantaarn gegeven die ik vinden kon. Het is nu echt niet donker meer.' 'Nee hier niet,' zei Kleine Beer, 'maar daar wel!' En hij wees naar buiten.

Daar moet Grote Beer even over nadenken. Toen pakte hij Kleine Beer bij de hand en nam hem mee naar buiten. 'Kijk eens,' zei Grote Beer. 'Kijk, ik heb de maan voor je gehaald. De maan en al die flonkerende sterren.' Wat wil een Beer nog meer?!
Maar Kleine Beer hoort het al niet meer, die is in slaap gevallen. Slaap lekker Kleine Beer, slaap lekker Grote Beer.
Dit boek is heel leuk voor kinderen omdat het getut over het naar bed gaan en het een beetje spannend vinden van dingen zo herkenbaar voor ze is. Voor jezelf is het ook nog een leuke uitdaging om, zo rond half acht 's avonds als je zelf ook wel even een dutje wilt doen, het verhaal met stemmetjes voor te lezen. Je zult zien dat het nog best ingewikkeld is en dat je je regelmatig vergist. En dat maakt het verhaal nog grappiger. Kan je kind eenmaal een beetje praten en kent hij het verhaal inmiddels uit zijn hoofd kent omdat je het al maanden lang elke avond voor moet lezen, dan kan hij mooi voor Kleine Beer spelen!

Bijkomend voordeel is dat het boek ook in kartonnen versie bestaat. Dan kunnen je kinderen het eindeloos met zich mee slepen (en er af en toe op kauwen) zonder dat het uit elkaar valt.

Dit is trouwens niet het enige boek over Kleine Beer en Grote Beer, je hebt ook nog Ga je mee, Kleine Beer, Goed zo, Kleine Beer, Jij en ik, Kleine Beer en Waar ben je Kleine Beer. Kijk maar eens op de site van uitgeverij Lemniscaat als je meer informatie wilt.

De vertelkist van Welterusten... Kleine Beer
Misschien vind je het leuk om het verhaal uit te spelen met je kind, zoals ze op de kleuterschool ook wel eens doen. Het is helemaal niet ingewikkeld. Je hebt alleen twee beren, drie lampjes en een uitgeknipte maan nodig. En als je zin hebt een bedje en een stoel. Toen ik aan het kijken was of ik nog wat leuke Kleine Beer informatie kon vinden, kwam ik deze leuke site tegen. Je kunt er vertelkisten kopen van onder meer Welterusten... Kleine Beer en Kleine Muis zoekt een huis. Ze zien er prachtig uit. En ik vind de uitwerking van de lantaarntjes heel inventief. Kijk maar eens. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten