dinsdag 1 februari 2011

Woeste Willem

Over een jongetje, een vlieger en een zeerover
Woeste Willem, die vroeger zeerover was, woont nu helemaal alleen in een huis dat hij zelf gebouwd heeft. Woeste Willem heet niet voor niets zo. Hij heeft heel wild haar, kijkt woest uit zijn ogen en is een echter mopperkont.Dat zijn meestal dieren, maar op een dag zit er opeens een jongetje op zijn dak. Met een vlieger. Het is Frank. En Frank durft niet meer van het dak af. Of Woeste Willem hem even wil helpen, het is zo hoog.
En of hij dan ook nog zijn vlieger van het dak wil halen. Grom. Daar heeft hij eigenlijk helemaal geen zin in, maar hij doet het toch. De vlieger is kapot en sip gaat Frank naar huis.
Vanaf dat moment vindt Woeste Willem elke dag een cadeautje voor zijn deur. Een zelfgemaakte inktvis, een bootje en een tekening van hemzelf!

Woeste Willem zit zelf ook niet stil.Hij maakt een nieuwe vlieger voor Frank. Die is er heel blij mee. Maar er moet nog wel een slinger aan. Dus pakt Woeste Willem zijn kist met al zijn schatten.
Over elk voorwerp kan Woeste Willem een spannend verhaal vertellen. Zoals toen hij in een storm terecht kwam ener opeens een vliegende zwaardtandhaai in zijn zeil zat. Of over toen hij een zeemeermin redde. Dan krijgt Frank een goed idee. Laten we een schip bouwen en de vlieger als zeil gebruiken en samen op avontuur gaan.
Snel gaat hij naar huis om zijn spullen te halen. Maar Woeste Willem wil helemaal niet gaan varen. Hij heeft een geheim. Kijk maar goed, dan weet je misschien wat het is!

Woeste Willem is geschreven en geïllustreerd door het beroemde duo Dieter en Ingrid Schubert, net als De paraplu en Net mensen. Ik verwacht dat ik in de loop van de tijd wel al hun boeken zal bespreken want ze zijn allemaal even mooi en gedetailleerd geïllustreerd.

Ingrid en Dieter Schubert in hun werkkamer, omringd door hun eigen monsters!
Bovendien spreken de verhalen kinderen erg aan door de monsters en de dieren die erin voorkomen of in dit geval de mopperende zeerover. Want wat is er nou leuker dan een chagrijnige stoere man met een geheimzinnig leven die jou al zijn avonturen vertelt en met wie je samen op reis kunt gaan. Dat is de droom van elke jongen volgens mij. En het is weer eens wat anders dan Piet Piraat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten