dinsdag 11 januari 2011

De paraplu

  Waka
Er was eens, in de bergen in Spanje, een klein zwart zwerfhondje. En dat hondje heette Waka. Op een dag ging Waka op reis. Met nog 24 andere hondjes ging ze in een bus op weg naar Nederland. Daar woonden twee heel lieve meisjes. En een van die meisjes droomde al jaren van een eigen hondje. En zokwam het dat kleine Waka aan het eind van haar lange reis in de armen van mijn zusje en lieve Anna kroop. En nu zet ze de boel natuurlijk de hele tijd op stelten. Die fles champagne bij haar pootje zegt natuurlijk al genoeg.

Maar Waka is niet het enige hondje dat een lange reis heeft gemaakt. De kleine zwarte hond in het boek De vlieger van Ingrid en Dieter Schubert gaat ook op reis. Op een dag, net als het heel hard waait en hij op stap is met poes, komt hij een rode paraplu tegen. En voor hij het weet hangt hij hoog in de lucht.


De wind brengt hem overal heen. Eerst omhoog naar de wolken en dan naar de woestijn van Afrika waar hij op het nippertje ontsnapt aan de hongerige krokodillen en slangen. Zijn reis gaat verder onder water en uiteindelijk komt hij uit op de Noordpool waar de ijsberen nog nooit zo'n zwart dier hebben gezien. 


















Maar dan is kleine hond moe en neemt de wind hem weer mee naar huis. Gelukkig maar, want hij heeft wel trek gekregen! Net als Waka.

De vlieger is een  prentenboek met prachtige, heldere prenten zonder tekst. Je kunt dus samen met je kind een verhaal bedenken bij de afbeeldingen en je fantasie de vrije loop laten. Zo krijg je nog eens een onverwachts inzicht in de denkwereld van je kind. Benjahmin vindt bijvoorbeeld de olifant die kleine hond redt van de hongerige dieren helemaal niet lief. Volgens hem willen de krokodillen en de slang de kleine hond helemaal niet opeten.

In De gruffalo vindt hij de muis trouwens maar een rotzakje en de gruffalo heel lief. De omgekeerde wereld dus. Kennelijk maakt tekst wat dat betreft niet veel verschil. Bijkomend voordeel is dat je, al naar gelang je humeur en de beschikbare tijd, het verhaal ook zo lang en kort kunt laten duren als je zelf wenselijk vindt.
 
Van De vlieger is ook een tekenboek verschenen. Het heet Mee met de paraplu. Is dat geen makkelijke (hoewel vrij kostbare, het boek kost 10 euro) knutseltip?

1 opmerking:

  1. Ik heb uitgerekend dat Waka per maand 3 tot 6 kippenbotes vindt tijdens uitlaat-rondjes. Dit is niet overdreven! Vanochtend vond ze er maar liefst 2 (!), net een kind met pasen... Lees ik hier een kinderboek-verhaal-plot...? 'Waka en het kippenbot-mysterie', of misschien nog iets laagdrempeligers ;)

    BeantwoordenVerwijderen