donderdag 13 januari 2011

De gele ballon

Een reis om de wereld
Nu ik gisteren een van Lilly's favoriete boeken heb besproken is het niet meer dan fair om vandaag een van Benjahmins lievelingsboeken te bespreken. En dat is De gele ballon van Charlotte Dematons. Benjahmin zijn spraakontwikkeling wilde aanvankelijk niet echt lekker op gang komen. Dus probeerde iedereen van alles om hem aan het praten te krijgen. Uiteindelijk heeft vooral de geboorte van Lilly daarin een rol sleutelrol gespeeld. Volgens mij dacht hij toen, nu moet ik wel met iets heel goeds komen, wil ik weer net zoveel aandacht krijgen als hiervoor. Dus begon hij als een dolle te praten. En de hele dag waarom te vragen. Maar voor het zover was probeerde ik hem dus op allerlei slinkse manieren uit de tent te lokken. En een van die manieren was voorlezen uit De gele ballon en dan vooral dingen aanwijzen en hem laten zeggen wat het is. En dat konden we dan hele dagen doen. Tja, wat was het druk, een kind!

De gele ballon is een boek zonder tekst. Op elke pagina staat een plaat waarop je van alles kunt zien en vooral ook zoeken, zoals de stad, de woestijn, het oerwoud en de zee. Of, zoals hierboven, de lucht. Op elke plaat komen steeds in ieder geval een blauw autootje, een fakir, een vliegend tapijt en als hoogtepunt, een boef in een ouderwets streepjespak terug. Maar als je goed kijkt zie je bijvoorbeeld ook Pipi Langkous en Roodkapje voorbijkomen. Je kunt elke plaat dus afzonderlijk bespreken maar door de terugkerende elementen zit er ook een verhaal in. En hoe ouder Benjahmin wordt (en ja, hij is al 4) hoe leuker hij ook dat verhaal vindt.


Charlotte Dematons heeft nog veel meer mooie boeken geillustreerd, zoals Sinterklaas. Dit boek willen de kinderen eigenlijk heel november en december elke avond opnieuw lezen. Maar daarover meer in november!

En in al haar boeken maakt ze leuke grapjes, kijk maar eens hieronder, een oude bekende!

En hop, hier dan nog een leuk filmpje waarin Charlotte Dematons op een droogkomische manier vertelt over tekenen en over de kleurplaat die ze voor de Kinderboekenweek 2010 heeft getekend.

En ben je dan zo enthousiast geworden dat je denkt, kom maar op met die kleurplaat, klik dan hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten