woensdag 5 januari 2011

Schattig

Who doesn't want to be cute?

Schetsen en boekcovers op de site van Marije Tolman
Om niet te voorspelbaar te zijn en meteen met een andere modern classic, Max en de Maximonsters verder te gaan nu een stukje over een lief Nederlands boek met heel mooie illustraties (design op dierenniveau), Schattig van Lida Dijkstra met illustraties van Marije Tolman. Dit boek is een van onze favorieten. Van Benjahmin vanwege de inhoud en van mij vanwege de illustraties! Want wie wil er nou niet, als konijn zijnde, een tasje in de vorm van een bosje wortels, of een spiegel in de vorm van een konijnensnuitje! En nou ja, wie wil er dus niet de Eames rocking chair en daar dan met je eigen baby inzitten. Wat me meteen doet denken aan een super leuk springtouw dat ik nu al maanden in de kast heb liggen voor Lilly en waar ze nog zeker twee jaar te klein voor is. Wat betekent dat vooral ik dus nog een tijdje moet wachten. Kwam laatst ook een snoezige spiegel tegen, weliswaar niet in de vorm van een konijnensnuitje maar toch...:
Schattig gaat over het snoezige konijntje Tijn dat helemaal niet schattig maar juist stoer wil zijn. Hij gaat stoer lopen, regelt allemaal stoere attributen en is heel tevreden. Tot hij een heel lief meisje ontmoet dat, als hij zegt 'Haai beebie', heel hard roept, 'Ga weg,engerd'! En dan wil hij opeens niets liever dan schattig zijn (en schattige babykonijntjes krijgen en in een Eames rocking chair zitten met zijn beebie!).
                                                
En dat is natuurlijk precies wat Benjahmin zo leuk vindt, de identiteitscrisis van het konijntje. Nou ja, zo noemt hij het natuurlijk niet. Hij noemt het boek ja, gewoon, ja, leuk. En dan al die stoere attributen. Op de site van Marije Tolman las ik dat Tijn eerst zelfs de playboybunny op zijn helm had staan maar dat het hoofdkantoor in Amerika geen toestemming had gegeven.

Ik vind de illustraties van Marije Tolman prachtig. Heel gedetailleerd en fantasievol. Zoals deze waarop Tijn Truusje (zo heet zijn schatje een bosje bloemen aanbiedt. De poster hangt prominent op Lilly's kamer.



En ze heeft nog veel meer leuke boeken geïllustreerd zoals Mejuffrouw Muis en haar heerlijke huis (er is een hele Mejuffrouw Muis serie, ze heeft inmiddels baby's met de dokter uit Mejuffrouw Muis in het ziekenhuis) waaruit ik vandaag de hele dag heb voorgelezen en De Boomhut, dat overladen is met prijzen. Maar daarover later meer.

Hier vind je een filmpje waarin Marije uitleg geeft over de totstandkoming van haar illustraties.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten